woensdag 16 juni 2010

16. Kaka' en co. tegen April 25




Vanavond was op het WK de wedstrijd tussen de grote favoriet tegen de grote onbekende. Bij Brazilië geen verrassingen bij Noord Korea ook niet. Ik heb namelijk geen idee of ze hun opstelling aan De Goddelijke Kanaries hadden aangepast.

De grote leider, Kim Jong-il, had waarschijnlijk zelf de opstelling bepaald en het bleek geen slechte keuze.


Van de Noordkoreanen wist ik niets. Meer dan de helft speelt bij legerclub April 25. Er blijkt alleen een speler bij FC Rostov in Rusland te spelen en zowaar een speler in de altijd sterke J-league van Japan.
Die laatste verdient daar wel in zijn eentje ongeveer twee keer het Bruto Nationaal Produkt van Noord Korea.

Omdat de eigen landgenoten waarschijnlijk niets van dit WK zien, en al helemaal niet naar Zuid-Afrika kunnen/mogen, had het politbureau in Pyongyang het geweldige idee om dan maar supporters te huren. Met leasde ca. 1000 acteurs van het Chinese Star Football Team zodat er in ieder geval fans op de tribune zitten. Geen idee waarmee ze dat betaald hebben. De Noord-Koreaanse Won staat volgens mij niet zo hoog momenteel ...

Vooraf was er weinig meer bekend dan dat Noord Korea in 1966 ook mee deed en het verrassend de kwartfinale haalde. Wie weet zat er een stunt in tegen Brazilië?

Maar dat lukt dus niet: het sprookje duurde gisteravond wel 55 minuten. Daarna scoorde de Zuidamerikanen twee keer. Ik veerde vlak voor tijd op toen Yi Num-nam (opgezocht) een mooie goal maakte. Verder viel het bij de Koreanen op dat ze geen grove overtredingen maakten en niet protesteerden tegen de scheidsrechter. Maar ik geloof dat het woord "protest" niet bestaat in het Noord Koreaans.

Uiteindelijk werd het dus 2-1 voor de Kanaries. Eervol verloren en nog best leuk om te kijken.

In een digitale Noordkoreaanse krant die vond, stond niets over de nederlaag. Jammer voor de Peoples of not so Democratic Korean Public.


Maar Noord Korea heeft overigens wel een eigen site met webshop met leuke petjes en ouderwetse propaganda posters.
Mocht de interesse gewekt zijn : men kan zich ook nog inschrijven voor een verzorgde rondreis door 조선민주주의인민공화국 (Noord Korea dus).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten