donderdag 8 juli 2010

31. Über und Aus!


Deutschland
Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans (do not) win (of Spain).”
Het wordt dus geen Duitsland zondag. Dat is eigenlijk wel zo prettig. Nu hebben we niet 4 dagen dat er in het verleden wordt gegraven. Geen opgravingen uit 1974 en 1988, geen shirt van Olaf Thon en geen Rijkaardgel van Rudi Völler.
AUS für Deutschland! Anders dan voorgaande jaren, gaf dit helemaal geen extra plezier bij de Nederlanders. Wij zijn een stuk vriendelijker geworden tegen onze buren. Daarbij heeft Duitsland natuurlijk al de belangrijkste prijs van het jaar gewonnen.
Op 29 mei won Lena Meyer namelijk het Eurovisie Songfestival. Spanje werd 15e, Nederland verloor in de halve finale en Uruguay had zich niet eens geplaatst!

España
Het wordt dus wel Spanje. Daar hebben we ook nog een appeltje mee te schillen:
In de strijd om kwalificatie voor het EK-1984 werd Oranje net op doelsaldo uitgeschakeld na een dubieuze slotwedstrijd in de groep tussen Spanje en Malta die in
12-1 eindigde. En dat terwijl Malta nog met 1-1 gelijk kwam! Spanje ging met 3-1 de rust in, maar moest met 11 goals verschil winnen.
Dat lukte dus.
Volgens onbevestigde geruchten, dus dan is het meestal waar, zou Spanje Malta tijdens de rust hebben omgekocht. Kent iemand de Spaanse vertaling van Wiedergutmachung?

Octopus
Paul de Octopus heeft gesproken: Nederland wint de finale van Spanje.

En Paul heeft tot nu toe gelijk gehad bij al zijn voorspellingen.
Ik ben opgelucht, nu kan ik zondag zonder stress kijken naar de wedstrijd. Ook als Oranje bij rust 0-3 achterstaat, zal ik niet wanhopen, het komt namelijk goed volgens Paul.
Naast de achtarmige Jomanda blijkt ook PWA zich geen zorgen te maken. Hij zegt dat het “zeker goed” komt. Maar wat was die zin nu uit het Wilhelmus? Iets over de koning van Spanje. PWA zit dus altijd goed.

Fussbal über Alles!
Het grappige is dat alle evenementen die voor zondagavond zijn gepland, nu massaal verplaatst worden. Niet allemaal want het North Sea Jazz Festival houdt de programmering aan, al worden er wel schermen geplaatst. Josh Stone speelt tijdens de wedstrijd. Kan dus een intiem concert voor echte fans worden.
Stevie Wonder begint daarna om 22:15 uur. Hopen dat het voor hem geen verlenging wordt. Maar gelukkig ziet ie niet dat hij dan voor een lege zaal staat en het is algemeen bekend dat Stevie niet naar voetbal kijkt.


Mandela
Het gerucht gaat dat Nelson Mandela de wereldbokaal (geen beker!) uitreikt.
Dat zou wel heel speciaal voor Giovanni van Bronckhorst zijn. En na zijn laatste wedstrijd als profvoetballer én van Mandela.
Op 4 juni 1997 was Mandela ook bij een oefenwedstrijd Zuid-Afrika tegen Nederland. Van Bronckhorst maakte toen de 1-0.

Cruijff
En dan sluit ik af met enkele Cruijffiaanse waarheden:
- "Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander."
- "Eén van de 32 landen die deelnemen aan het WK wordt wereldkampioen. De anderen niet, want die zijn er niet."

Wat kan er nog misgaan zondag?
Een HELEBOEL vrees ik.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten