maandag 5 juli 2010

26. Nike Elite Mercurial Superfly II FG Elitepack


Een aantal jaren geleden waren de Adidas Predator voetbalschoenen helemaal geweldig, the shoe to wear. Dit WK zijn het Nike’s Elite Mercurial Superfly II FG Elitepack (prijzen van 89 euro to 300 euro). Deze paars oranje schoenen komen goed uit op de tv schermen en het valt op dat de helft van ieder elftal er op loopt. Die gaan het dus het komend seizoen goed doen op de amateurvelden.

Goede marketing dus want ze vallen veel meer op dan de gele, witte en blauwe schoenen de afgelopen jaren. Hiermee zijn de roze kicksen van Ribery dus weer overtroffen. Wellicht toch te nichterig voor de heren voetballers?

Overigens speelde de Fransman op het WK met de oranje schoenen en dat werd een groot succes.

Er is vier jaar aan deze schoenen gewerkt. En volgens Nike zijn ze lichter dan andere schoenen en zouden er meer goals mee gescoord kunnen worden. Daarbij zullen ze (voor dat geld!) ongetwijfeld lekker lopen. Maar de hamvraag is natuurlijk of er ook een beetje op wordt gescoord?
Laten we eens kijken naar de topscorers van dit WK (tot en met de kwartfinales):

Van alle topscorers lopen alleen Wesley Sneijder (1,70m) en Landon Donovan (1,73m) op de deze carnavalsschoenen. Wellicht is deze schoen meer een soort verlengstuk zoals je ook bij snooker hebt?

- Zo lopen bij Spanje Iniesta, Sergio Ramos en Busquets op deze schoenen maar topscorer David Villa niet;
- Half Ghana loopt op deze "naikies" maar Asamoah Gyan niet;
- Diego Forlan en Luis Suarez ook niet, maar Suarez draagt wel de handschoenversie van deze schoen.
 
Het is dus afgezien van de kleur en de herkenbaarheid, niet een schoen waar de vonken van afspatten. En iedere schoen heeft zijn eigen nadeel:
Zo worden de spelers bij Club Brugge vriendelijk doch dringend verzocht om niet meer op deze paarse voetbalschoenen te spelen. De club vindt dat de kleur paars te veel verwijst naar aartsrivaal Anderlecht.
Onzin zult u zeggen, maar bij Celtic Glasgow is het ook not done om zelfs maar blauwe sokken te dragen. Vice versa bij Glasgow Rangers om een groene stropdas om te hebben. Zo gaan die dingen.
 
Voor het volgend WK (Brazilië 2014) wordt bij Nike nu al gewerkt aan een nieuwe schoen. De eerste foto is inmiddels uitgelekt. Het wordt de Nike Elite Vintage Samba III RT Elitepack. Adviesprijs: 500 euro!
 

1 opmerking: