Op 22 september 1977 schoot Rote Armee Fraktion (RAF) lid Knut Folkerts de Utrechtse politieman Arie Kranenburg dood. Dit gebeurde tegenover het huidige Beatrix theater aan de Croeselaan (Dit jaar nog de finish in de Giro d’Italia).
Folkerts opende bij zijn arrestatie het vuur op de agenten en doodde Kranenburg. De collega van Kranenburg, Leen Pieterse, werd zwaar gewond.
Rot Armee Fraktion (RAF) De naam van de groep was afgeleid van het Russische Rode Leger, de term "Fraktion" (een eenheid binnen de Communistische Partij) werd toegevoegd om het verband met de internationale Marxistische strijd te benadrukken. De organisatiestructuur en handelwijzen waren grotendeels geïnspireerd door de Tupamaros, de linkse stadsguerrilla uit Uruguay.
De Rote Armee Fraktion was de actiefste naoorlogse linkse extremistische terreurgroep in West-Duitsland. De RAF stond ook wel bekend onder de naam Baader-Meinhof-Groep. De groep werd in 1970 opgericht door onder meer Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Horst Mahler, die later gezelschap kregen van Ulrike Meinhof. De groep was verantwoordelijk voor 34 moorden en talrijke bankovervallen en bomaanslagen. In 1998 meldde de RAF dat ze zichzelf had opgeheven.
Knut Folkerts werd na deze actie direct gearresteerd en door de rechter veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Omdat hij ook nog een straf (2x levenslang) had openstaan in West-Duitsland, werd hij uitgeleverd. In Nederland ging men er vanuit dat hij daarna zijn straf hier zou uitzitten. Het ging echter anders. In 1995 kwam Folkerts vervoegd vrij in Duitsland maar werd niet her-uitgeleverd.
Knut Folkerts
Met name Kranenburgs weduwe, Joke, heeft zich hiertegen altijd verzet. Folkerts zelf dacht dat de straf in Nederland verjaard zou zijn, maar de Hoge Raad was het daar op 4 juni 2010 niet mee eens. Knut Folkerts kan hier zijn staf dus nog gewoon uitzitten.
Hij staat op de Interpollijst maar het Schengen-akkoord geeft hem de nodige bewegingsvrijheid. Vrijwillig zal hij niet komen en Duitsland levert geen staatsburgers uit.Op internet is nog een lijst te vinden met gezochte RAF-personen. Daar staat Folkerts niet tussen.
In een uitzending van NOVA uit 2006 heeft Knut Folkerts zijn spijt uitgesproken voor het neerschieten van Arie Kranenburg. Ook betreurde hij het leed dat bij hiermee had veroorzaakt. NOVA wilde een ontmoeting tussen hem en de weduwe van de gedode agent arrangeren. Dit wilde Joke Kranenburg (nooit hertrouwd) niet. Over Joke is een toneelstuk geschreven. Joke werd gespeeld door Isa Hoes.
Hoewel Joke Kranenburg nog steeds een grote woede ten opzichte van Folkerts heeft, kan ze wel enige sympathie opbrengen voor het gedachtengoed van de RAF. Maar haar begrip eindigt bij het gebruikte geweld.
Ik loop twee keer per dag langs de gedenkplaat van Arie Kranenburg. Het valt op dat mensen er niet over, maar keurig om de tegel heenlopen.
Morgen vieren Joan (I love Rock ’n Roll) Jett, Jort Kelder en Maarten Stekelenburg hun verjaardag.
Maar morgen zullen er ook weer bloemen liggen en zullen er weer kaarsjes staan op monumentje tegenover het huidige Beatrixtheater.
Ieder jaar opnieuw.
Geachte heer,
BeantwoordenVerwijderenBestaat er een mogelijkheid om bovenstaande foto van de gedenkplaat (in hoge resolutie) toe te sturen ten behoeve van ons project ambtenarengeschiedenis? Daarin schrijven we namelijk een portret over de heer Arie Kranenburg!
https://ambtenarengeschiedenis.pleio.nl/
Ik hoop van u te horen!
Met vriendelijke groet,
R. Frank
r.frank@live.nl