maandag 13 september 2010

55. Any suggestions from you, Mother?

 .
Gelukkig! De Aliens worden weer eng!
Want dat is momenteel wel anders. Broodtrommels, schoolbekers en snoepjesapparaatje .... tja.


Regiseur Ridley Scott is duidelijk over de eerste van de twee prequels op Alien waaraan hij nu werkt. "De film wordt heel erg ruig, en erg duister", zegt hij in de Britse krant The Independent.


De twee films spelen zich zo'n dertig jaar voor Alien (1979) af en gaan onder meer over het ontstaan van het moordzuchtige buitenaardse ras. Voor hoofdpersoon luitenant Ellen Ripley, gespeeld door Sigourney Weaver, is dus geen plaats.

"Het is aan de donkere kant van de maan", legt de 71-jarige Scott uit. "We hebben het hier over goden en de makers van het universum.
Zijn de aliens ontworpen als een vorm van biologische oorlogvoering?
Of zijn het wezens die naar een planeet worden gestuurd om deze schoon te vegen?"

Alien 1 is een soort horror SF film met in 1979 een nieuw soort monster. De ondertitel In space no one can hear you scream is geweldig gekozen. Hierbij is de creatie van Hans Rüdi Giger van grote betekenis geweest. Ik heb later nog een pc spel: DarkSeed (1995) gespeeld. Ook eng maar een super spel!

Terug naar de film: Het alien begint als een ei op planetoïde LV-426, daarna plant het zich als een soort krabspin via je mond voort en komt het via je buik naar buiten (detail: en ga jezelf dood) en tenslotte eet het de rest op. Iedereen? Nee, moeder alle helden, (luitenant) Ellen Ripley overleeft het op spectaculaire wijze!

In de film, vooral door gebrek aan special effects in 1979, komt het beest nauwelijks in beeld in het ruimteschip U.S.C.S.S. Nostromo met supercomputer Moeder. Dat maakt het alleen maar enger want de dreiging is de gehele film aanwezig. Voor mij een klassieker!

Hierna zijn er naast drie Aliens vervolgfilms van aflopende kwaliteit ook twee spin-offs van de pc-game Alien vs Predator en AvP: Requiem gemaakt.

Aliens (Alien 2) was een logisch vervolg op Alien en door de regie van James Cameron was dit nog wel een goede film. Maar na Aliens (Alien2) werden de films steeds minder goed. Daarbij was de Alien niet meer eng, maar was een gewoon monster geworden.

Het is nu aan Scott, die in 1979 met Alien de eerste film uit de reeks maakte, om daar verandering in te brengen. De twee prequels staan gepland voor 2011 en 2012.
Ik ben benieuwd, want als ze je van Lego maken (zoals Indiana Jones, Batman, Harry Potter), is het natuurlijk wel gedaan met je image!
.

1 opmerking: